Masterclass.

“Jullie hebben een geweldige ploeg, technisch sterke spelers, goed voetbal, loopvermogen, snelheid…” Dat is tot hier toe wat de meeste tegenstanders ons melden, …waarna ze tegen ons winnen! De vorige wedstrijd leek de ommekeer in te luiden, vandaag zijn we terug naar af. Willen wij dit dus nog wel horen?

Precies de vinger op de wonde leggen is moeilijk, de oplossing ligt dan ook niet voor de hand. Van mij gaat het niet komen, dan maar extern expertise gezocht. Ik kreeg de grote Johan Cruijff te pakken en vroeg om eens door te denken over ons voetbal. Dit is wat er volgde:

“Veel mensen zien dat er tijdens een wedstrijd iets fout gaat met het elftal, veel minder zien er waar de fout zit, en slechts een enkeling ziet wat je eraan kunt doen. Ik zie dat meteen, ja!”

Goed zo Johan, vertel het ons!

“Je moet schieten, anders scoor je nooit.” Er worden heel goeie aanvallen opgezet, maar een aanval schittert pas als ie eindigt in een schot! Je behoort een aanval te beoordelen op het vervolg.

“Voetballen is simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen” en “Om goed te voetballen heb je goeie voetballers nodig. Maar goeie voetballers hebben niet noodzakelijk een hoog rendement. Ze willen het altijd mooier doen dan strikt noodzakelijk.” Spelers komen vaak schitterend uit een moeilijke situatie en vertikken het vervolgens om verder te zetten met de enige juiste, snelle en eenvoudige pas. Voor sommigen is minder dan geniaal niet genoeg!

“De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn.” Er zijn spelers die ervan genieten om een fout uit lokken. Ze hebben het gevoel dat ze de tegenstander en de scheidsrechter in hun zak hebben. Maar doe je dat drie of vier keer na elkaar dan is het krediet op. Dan ziet de ref de duidelijke duwfout in de box maar vertikt ie het toevallig om nog eens te fluiten en de bal op de stip te leggen.

“Als je ergens niet bent dan ben je of te vroeg, of te laat!” Er komen na het goeie voetbal regelmatig goeie voorzetten, of goeie vrije trappen en corners, maar wie duikt er op om te scoren?

“Je kan ook goed spelen zonder een bal te raken.” Als je gaat druk zetten, bij voorbeeld op de keeper dan doe je dat niet een beetje. Dat doe je plots en aan 100%. Je hebt de bal misschien niet maar je zorgt dat ie zwak inspeelt of uittrapt en je ploegmaats de bal recupereren. Dat is teamwork!

“Er zijn in een wedstrijd slechts drie minuten – en die zijn onderverdeeld in momenten – waar het op aankomt.” Je kan een wedstrijd lang goed spelen maar je momenten laten liggen, dan wordt het moeilijk om te winnen. Vandaag kwam Diegem twee keer in een doelrijpe situatie, waarna in de volgende fase de tegenstander scoort.

“Als je niet kan winnen, moet je zorgen dat je niet verliest.” Wanneer je achter staat en je maakt tien minuten voor tijd de gelijkmaker, dan moet de buit binnen zijn, ook al is het maar één punt. Dan zijn alle duels op leven en dood.

Bedankt, Johan.

WDB.

Foto: ajax.nl (c)

Uitslag

PloegGoals
Lebbeke2
Diegem1

Spelleiding

ScheidsrechterLijnrechters
Wouter DebusscherTom De Roeck
Tony Dirkx

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.