Diegem Sport in Coronatijden.

Bent u nog gezond? We hopen het van harte en wensen dat het zo mag blijven. We hebben het vandaag over ons hoogste goed. Wie gezond is heeft 1000 wensen, wie ziek wordt, houdt nog 1 wens over.

‘Het voetbal’ bestaat niet. Er is voetbal op topniveau, een industrie van entertainment en geld, van concurrentie, enorme salarissen, mediarechten, transfergelden en vergoedingen voor managers. En er is het amateurvoetbal… Elk jongetje of meisje dat de stap naar het voetbal zet, wordt zeker gedreven door de grote voorbeelden die in het profvoetbal hun kunsten vertonen en door de televisie – wat een heerlijk ouderwets woord – en andere kanalen in een niet aflatende stroom van beelden opgediend worden. Maar die aantrekkingskracht is niet uitsluitend! Er is ook de opportuniteit die aanwezig moet zijn, de mogelijkheid om in een min of meer georganiseerde vorm te beginnen voetballen. Een enorm netwerk van lokale clubs die onder elke kerktoren in Vlaanderen, Brussel of Wallonië het voetbal aanbieden voor onze hongerige jeugd, vormt die opportuniteit.

Een netwerk dat steunt én kraakt onder het vrijwilligerswerk. In de goeie ouwe tijd hielden beide systemen elkaar in evenwicht, maar die tijd ligt ver achter ons, de basis brokkelt langzaam maar zeker af als ware het gletsjers onder de klimaatverandering. De voedingsbodem onder het profcircuit verschraalt, kleinere clubs worden satellietclubs of buitenslandse investeerdersclubjes, echte amateurclubs verdwijnen bij bosjes. Een ernstig verstoord evenwicht dus, met een heel beperkte visie of strategie van bovenuit om dit te herstellen, de blik naar beneden lijkt afgewend. Nochtans begon De Bruyne bij Drongen, hoor, voetbalde Lukaku in de jeugd tegen Diegem, speelde Carrasco verdorie in Diegem…

Maar we gingen het over gezondheid hebben, voetbal in coronatijd! Na de alarmerende opstoot van het virus nam Voetbal Vlaanderen terecht de enig logische beslissing om voetbalwedstrijden voorlopig op te schorten voor eerste elftallen en beloften. Het Corona safe team en het bestuur van Diegem Sport namen gezamenlijk de beslissing om dit ook door te trekken naar al onze jeugdcategorieën. Niet de wedstrijden op zich vormen het probleem, maar in een moment dat alle alarmbellen rinkelen, een moment van krimpende bubbels en mondmaskers alom, ga je toch geen verplaatsingen organiseren van de ene kerktoren naar de andere? In volle auto’s met kinderen en volwassenen uit verschillende gezinnen? Over gemeente-, provincie- of gewestgrenzen heen? In kleedkamers waar de ene bubbel de andere opvolgt? In kantines met een va-et-vient van verschillende ouders, begeleiders en medewerkers? Ons gezond witloofboerenverstand zegt ‘neen’! Wedden dat die maatregel straks algemeen wordt?

Het is nochtans doodzonde. Het bestuur en tientallen medewerkers hebben, onder aansturing van een heus Corona safe team, de hele accommodatie van Diegem Sport (stadion en jeugdcomplex) volgens de strikte veiligheidsrichtlijnen ingericht. Dagen werk, overleg, aanhalen van materiaal, affiches, linten, tape, plexiglas, alcoholgels en schoonmaakmateriaal, grond- en circulatieplannen, alles is klaar, professioneel aangepakt en gerealiseerd. Door onze vrijwilligers, natuurlijk! Nog maar eens ten overvloede: hartelijk bedankt voor jullie doorzetting en goodwill!
Niet helemaal tevergeefs, overigens. Want de trainingen gaan wel door. Sporten in de buitenlucht is gezond voor onze jongeren, verscherpt de conditie en ook ons immuunsysteem. Dit houden we dus aan! Jammer dat de kers op de taart, de wedstrijd, voorlopig mankeert, maar ooit keren we naar het normale terug.

Hoe we dit alles gaan blijven financieren is dan weer een ander paar mouwen. Want in de balans van vandaag ontwaren we veel uitgaven en weinig inkomsten, toch? Ticketverkoop, kantine-inkomsten, spaghettifestijn, mosselfeest, kaas- en wijnavond, allemaal opgedroogd onder de coronastraling. Misschien het moment om de blik naar beneden toe scherp te stellen?
En daarbovenop: Diegem Sport is wendbaar, hoe vaak hebben we dat op het veld al bewezen? Dus ook errond zullen we oplossingen bedenken, en acties ondernemen. Het virus is een taaie tegenstander, maar heeft nog niet gewonnen!
WDB

  • Julien 25/08/2020 at 14:30

    Het ware misschien beter en wenselijk geweest van een kleine bespreking met ALLE medewerkers die nu voor het begin van de wedstrijden moeten uitzoeken wat van hun verwacht wordt qua, zitplaatsen en/of staanplaatsen en waar supporters zich moeten aan houden .

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags